Prenumerera på Nyheter, Racerapporter
GT5 Ginetta Challenge

KALENDER: 2018

Tävling/bana/möteDatum
Årsmöte i Jönköping27-28 jan
Mantorp 5- 6 maj
Kinnekulle26-27 maj
Knutstorp 6- 8 jul
Karlskoga18-19 aug
Falkenberg15-16 sep

SPONSORER

BILDGALLERI

Samarbetspartners

Svensk Racing

Nyhetsdetalj

RACERAPPORT
2012-05-28
Niklas Falk

Sportvagnshelg på Kinnekulle Ring


Kinnekulle

Stockholms Sportvagnsklubb arrangerade Sportvagnsmästerskapets första deltävling för i år. Solen var gassande het och det blev bastuvärme i bilarna då samtliga race kördes över 15 varv.


Sportvagnshelg på Kinnekulle med SSK & SPVM.

Clubman var först ut.
De körde som vanligt med RS-klassen. Claus Möller i en RS var kvalsnabbast och han följdes av en annan RS bil i Peter Olsson. Möller fick dock bryta redan efter fyra varv sedan avgassystemet gått av. - Det lät inte så mycket mer, men med plastkaross vill man inte ha en massa varma avgaser under motorkåpan, sa Möller. Olsson vann heatet ganska ohotat. I Clubmanklassen vann Stefan Mumm före Svein Langholm och Jonny Thomsen. I andra racet hade Möller fått ordning på sitt avgassystem och han vann knappt före Olsson och Jan Nordgren. I Clubman vann Mumm återigen, nu före Flemming Bendixen och Magnus Andersson.

Roadsport C fick ett trevligt tillskott av några Mazda Miator för några år sedan. De kör en egen serie som heter MX-5 Cup. Denna populära cup har växt mer och mer för varje år och den här tävlingen var helt unik, för hela Roadsport C startfältet bestod av enbart Mazda Miator! Ronnie Hofberg var kvalsnabbast före Christoffer Waern och Tobias Nyström, men kvalet var otroligt tight och alla förstod att det skulle bli ett spännande race. I racet tog sig Andreas Halbig snart upp till ledning och väl där släppte han aldrig greppet om racet. Hofberg försökte hänga på, men han fick nöja sig med en andraplats. Waern kom trea. I andra racet vände man på de sex första. Det tog inte många varv innan ordningen var i princip den samma som i första. Halbig vann igen, nu före Waern och Hofberg, som bytte positioner på pallen. Det finns en underklass inom MX-5 Cup för rena standardbilar och där fick vi se Erik Blixt vinna båda racen. Christian Lund och Andreas Eckemark delade på de andra pallplatserna.

Roadsport A och B kördes tillsammans. I A-klassen vann Lars Macklin utan att förta sig före Jonas Jansson och Tommy Falck. I andra racet var Falck snabbast iväg. Han hade Macklin jagande i hasorna racet igenom, men han lyckades hålla undan och vinna med knapp marginal. Jansson kom trea. Det var betydligt mera spännande i B-klassen. Redan efter kvalet förstod man att det skulle bli jämnt då Anders Eriksson var endast sex tusendelar snabbaren än Joakim Birgersson. Dessa båda herrar fick sällskap av ytterligare en förare i tätstriden och det var Joachim Osbeck. De bjöd på fin racingpropaganda med många omkörningar. Till sist stod regerande mästaren Osbeck som segrare i båda racen. Birgersson och Eriksson turades om att stå tvåa och trea.

Modsportklassen har en mycket aktiv förarförening och till årets säsong har de ringt runt till en massa gamla förare och de har fått bra utdelning för vi fick se flera comebacker. Vi fick även se några nya ansikten och några passade även på att dubbla med att köra både i SSK Klass 3 och Modsport. Joakim Granfors vann fjolårets serie och det är även han som har jobbat mest med att rekrytera fler konkurrenter till sig själv. Kenneth Nilsson var kvalsnabbast i sin Scatto, men han fick tyvärr bryta racet med en brusten hjulupphängning. Granfors vann första racet före norrmannen Steffen André Feet och John Erik Öberg i hans mäktiga BMW M1 med en 850 hästars nascarmotor! I andra racet vann Granfors igen, nu före Lars Rosenblad som gjorde comeback i en lånad bil. Han hade lånat Villy Zielinskis snabba Lotus. Öberg kom trea.

I Modsport II vann Bo Johansson första racet före Krister Andero och Arne Parnheden. I andra racet vann Andero före Parnheden och Johansson. I Modsport III tog Henrik Pihl en dubbelseger före Dan Nystedt.

Svenska Bilsportförbundet hade en representant på plats i Pierre Ellisson som sitter med i Bilstyrelsen. Han delade ut 2012 års resestipendium med följande motivering:
- Årets utmärkelse tilldelas en person som genom sitt stora engagemang synliggjort svensk Motorhistoria på ett unikt sätt och samtidigt ha fått återupplivat en avsomnad verksamhet på sin hemort.
Det handlar om en mustaschprydd man som själv uppger sig jobba med motorsport i allmänhet och racing i synnerhet. Några ledtrådar kan vara: Långlopp, Fotograf, Drivers Open, Journalist och kanske framför allt Bengtsfors MotorClub och Dalsland Ring.
Svenska Bilsportförbundets Resestipendium 2012 tilldelas Bengt-Åce Gustavsson Bengtsfors MotorClub.

Nästa tävling körs på Gotland Ring 16-17 juni.

Presschefen för SPVM: Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se

Clubman Roadsport C MX5 Standard Roadsport B Modsport I

Resultat