Prenumerera på Nyheter, Racerapporter
GT5 Ginetta Challenge

KALENDER: 2018

Tävling/bana/möteDatum
Årsmöte i Jönköping27-28 jan
Mantorp 5- 6 maj
Kinnekulle26-27 maj
Knutstorp 6- 8 jul
Karlskoga18-19 aug
Falkenberg15-16 sep

SPONSORER

BILDGALLERI

Samarbetspartners

Svensk Racing

Nyhetsdetalj

RACERAPPORT
2013-10-02
Niklas Falk

Härlig säsongsavslutning på Mantorp Park för SPVM


Warning: exif_read_data(ClubmanLangholm.jpg): IFD data bad offset: 0xFFFFFC64 length 0x1D47 in /customers/2/1/9/spvm.se/httpd.www/lib/classes/class.usertagoperations.inc.php(265) : eval()'d code on line 5

Mantorp

Sportvagnsmästerskapet utökade sitt samarbete med SSK i år då man inledde på Kinnekulle och avslutade på Mantorp. Den mest spännande klassen inför finalen var Roadsport C där Kent Heijel och Andreas Halbig hade samma poäng inför finalen.


SSK & SPVM-final Mantorp Park

Halbig hade ett katastrofkval. På första varvet kände han väldiga vibrationer under inbromsning och han gick genast i depå för att kolla däckstryck och att däcken hade satt sig mot fälgen, eftersom de var nymonterade. Han körde ett varv till, men samma vibrationer infann sig och ABS-bromsarna gick in omedelbart. Han gick i depå för att kolla hjulbultarna, men kom då på att klistermärkena satt kvar på däcken! När han körde ut för tredje gången hade regnet börjat falla och alla chanser att sätta en bra tid var borta... Heijel tog pole och Halbig startade på 12:e plats! Halbig gav publiken något att hurra åt då han på sedvanligt manér kämpade sig upp genom fältet. Han körde i mål på andraplats, slagen av Heijel med en halv sekund. Den långväga resenären Rikard Niva kom trea (120 mil från Luleå, enkel väg...) Fördel Heijel inför den slutliga finalen, men ändå inte... Motorn rasade i sista kurvan för Heijel som lyckades rulla i mål som segrare, men han kunde inte köra sista racet... Med den omvända startordningen startade Halbig som femma, men han kämpade sig upp till förstaplatsen och han försvarade därmed sin titel i Roadsport C och Mazda MX5-Cup.

I Roadsport A startade Anders Edlund i pole, men det var Lars Macklin som vann första racet före Edlund och Toni Berggren. Det blev samma trio på pallen även i andra racet, men seriesegern gick till Berggren, som även blev Corvetteklubbmästare.

I Roadsport B delade Martin Gistell och Pär Fredriksson på segrarna, men Joachim Osbeck smög sig upp till en tredje och en fjärdeplats och vann därmed mästerskapet.

I Clubman delade Stefan Mumm och Svein Langholm på segrarna och andraplatserna med Marie Carlsson som dubbeltrea. Langholm vann mästerskapet. Det har varit ett långt och mödosamt utvecklingsarbete tillsammans med bilkonstruktören Kjell Bodin, men tillsammans har de nu äntligen fått fart på bilen så att segrarna började trilla in i år med mästerskapsseger som belöning. Kjell Bodin har konstruerat bilar i drygt 50 år.
- Jag måste rikta ett extra stort tack till Jonny Thomsen som kommit med många goda råd när det gäller inställningen av chassit. Hans tips har gjort att jag har kunnat kapa sekunder! Jag vill också tacka min ständige mekaniker John Erik Karlsen, sa Langholm.

RS-klassen var den enda som var avgjord inför finalen där Daniel Röjsel kunde sitta hemma och fira medan kompisarna gjorde upp om säsongens sista pokaler. Simon Hultén var på plats och visade upp den nya Radical SR3, som kommer att köras i Sverige nästa år. Han tog en enkel dubbelseger. Emelie Liljeström tog en andra och en tredjeplats medan Peter Johansson tog en andra och Jonny Thomsen tog en tredjeplats.

I Modsportheatet hade Kenneth Nilsson käkat taggtråd till frukost, för han kom som skjuten ur en kanon i starten. Vips så ledde han med flera hundra meter. De andra vaknade till sist och började ta upp jakten på honom. Ingvar Sand läckte vatten och flera bilar snurrade av och racet fick köras några varv bakom safetycar. När fältet släpptes igen fortsatte Nilsson i ledning, men nu hängde John Erik Öberg med bättre. Nilsson vann före Öberg och Peter Eriksson. I andra racet hade Öberg fått upp farten ordenligt och då hängde inte ens Nilsson med. Han slutade tvåa och Eriksson kom trea igen. Eriksson vann klassen totalt. I Modsport II vann Björn Olav Wiik första racet före Anders Edlund och Kent Johansson och i andra vann Lars Macklin före Edlund och Mattias Andersson. Kent Johansson slutade på en blygsam fjärdeplats, men han vann serien totalt. I Modsport III skulle vi ha fått se en finalkamp mellan Per Oleskog och Robert Gustafsson, men kampen uteblev sedan Oleskogs växellåda gav upp redan på testet. Thomas Larsson vann första racet före Henrik Eriksson och Gustafsson. I andra vann Larsson före Gustafsson och Andreas Ekvall. Guldet gick därmed till Gustafsson.

En lång och intensiv säsong är nu till ända. Nu väntar garagesäsongen med lagning och trimning inför nästa säsong.

Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se