Sportvagnsmästerskapets historia

Allt som rör SPVM i allmänhet
Fredrik Henriksson
Inlägg: 206
Blev medlem: tis jun 03, 2008 7:04 pm
Ort: Bollebygd
Kontakt:

Sportvagnsmästerskapets historia

Inläggav Fredrik Henriksson » lör okt 08, 2011 4:39 pm

Läste precis artikeln om Sportvagnsmästerskapets historia. Mycket kul och intressant läsning. Tack för att du sammanställt detta Jan! :)

Jan Nordgren
Inlägg: 14
Blev medlem: mån nov 24, 2008 6:57 pm

Re: Sportvagnsmästerskapets historia

Inläggav Jan Nordgren » sön okt 09, 2011 5:46 pm

Vi har ju en intressant historia och det är bra om alla deltagare har detta som bakgrund när vi diskuterar framtiden. Skall försöka få fram gamla serieresultat från de första åren. Det är kul att se vilka bilar och förare som körde då.

Användarvisningsbild
Mange_C5
Inlägg: 294
Blev medlem: tis feb 23, 2010 10:28 pm
Ort: Karlstad

Re: Sportvagnsmästerskapets historia

Inläggav Mange_C5 » mån okt 10, 2011 12:41 pm

Fredrik Henriksson skrev:Läste precis artikeln om Sportvagnsmästerskapets historia. Mycket kul och intressant läsning. Tack för att du sammanställt detta Jan! :)

Håller helt med i detta. :D
Magnus
har en Corvette C5 Z06 som svängjärn, med vagnbok för Roadsport A!
Bild
avatarfoto, Thomas Pihl, Göteborg

Användarvisningsbild
Kimmen
Inlägg: 260
Blev medlem: ons maj 28, 2008 10:59 pm
Ort: Eskilstuna
Kontakt:

Re: Sportvagnsmästerskapets historia

Inläggav Kimmen » mån feb 13, 2012 2:28 pm

Denna historia (längst ner) hörde jag på Falkenberg förra året, tyvärr glömde jag bort vem det var som berättade det men nu tror jag att jag vet, Bo Lindman. Han skrev nämeligen nästan samma historia på rejsa. Hur den stämmer med Jans historia vet jag inte men det kan vara så att det är olika tidpunkter då Bo's historia verkar mena tidigt 70-tal.

Minns tjafset runt 72/73 i SSK-serien när klubbens ursprungliga medlemmar och förare tyckte det blev för mycket doorslammers i SSK. Var nog inget roligt att få en vilt sladdande Amazon eller Ford Escort i sidan på den välpolerade MG:n eller Porschen.
Sprtvagnarna stod för mer stil och finess, men inre alltid så snabbt. Standardbilarna för en lite råare och kompromisslös racing. Dessutom tror jag ärligt talat en del dåtida sportbilsägares självkänsla fick sig en knäck när svenssonbilarna oftast överlägsna på banan.
Allt detta ledde fram till att SSK blev mer av en racingserie mestadels för mer eller mindre, (oftast mer)
ombyggda standardvagnar, även om en o annan sportbil fortfarande höll till i serien.
Spvm har jag för mig kom till som en reaktion på SSK:s vägval, tror det var 1974. Reglementena var ju ursprungligen desamma, frånsett Spvm:s restritkiva definitioner av vad en sportbil var.

Hörde en historia på Falkenberg om hur Modsport (SPVM?) uppkom, vet inte hur bra den stämmer men klart tänkvärt.
Ungefär så här fick jag det berättat för mig:

Tydligen så ska det från början varit med SSK man körde och där tyckte man att man ville ha större startfält så man började även släppa in standardbilar.
Standardbilarna kom och startfälten blev större men problem uppstod i.o.m. att förarna av standardbilar inte var lika rädda om sina bilar och drog sig inte för att nå framgång med lite hjälp av plåtkontakt. Sportbilsägarna kunde inte på samma vis som standardbilsägarna åka till skroten och hämta en ny dörr eller skärm efter ett race utan var tvungna att laga eller helt enkelt hålla sig borta från "strider" med standardvagnarna (man förstår att Lutus ägaren var mer rädd om bilen än en kille med en Ford Sierra).
Sportvagnsägarna ska ha tröttnat på denna "folkrace" och då istället startat Modsport.
Ingen kommer ihåg en fegis...


/Joakim Granfors

Jan Nordgren
Inlägg: 14
Blev medlem: mån nov 24, 2008 6:57 pm

Re: Sportvagnsmästerskapets historia

Inläggav Jan Nordgren » ons feb 15, 2012 11:23 pm

Jag skickade över vår historia till Bosse Lindman och han ringde mig i går. Bosse gick med i SSK i början av 70-talet och grundar sin uppfattning på vad han upplevde och hörde då. Bl.a. att sportvagnsfolket var lite ”snobbiga”. Jag tror att detta har försvunnit vid det här laget. Klart är väl att vi är mera rädda om våra bilar eftersom de är omtåligare.
Bosse hade ingen aning om att Sportvagnsmästerskapet fanns redan 1960 och var tacksam för informationen. Vi hade ett långt och trevligt samtal där vi även berörde SSK:s omvandling från sportvagnsklubb till racingklubb.
Jag jagar fortfarande en del dokument och resultatlistor från de tidiga åren – har fått in en del men hoppas på fler. Lägger ut det när jag har sammanställt det.


Återgå till "SPVM Allmänt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst

cron