Svenskt Sportvagnsmeeting för 38:e gången

Svenskt Sportvagnsmeeting för 38:e gången.

MSCC (Malmö Sports Car Club) arrangerade Svenskt Sportvagnsmeeting för 38:e gången. Tävlingarna kördes som vanligt på Ring Knutstorp och 285 förare kom till start. Dessutom kördes det traditionsenliga sportbilsrallyt som drog ytterligare 150 förare. I depån kunde man som vanligt hitta flera hundra sportbilar på entusiastparkeringarna. Sportvagnsmästerskapet körde sin tredje deltävling för i år och i den största klassen, Roadsport C, kom det hela 28 bilar till start! I klassen återfanns två specialinbjudna gästförare; hockeybröderna Jörgen och Kenny Jönsson. Deras erfarenhet av racing är högst begränsad och de tog sin licens bara någon vecka innan tävlingen så här kan man verkligen säga att de var ute på hal is! Jörgen har kört några folkracetävlingar, det är väl i princip den erfarenhet som de hade innan start. Bröderna ville inte påverka resultatet för dem som kör i serien så de valde frivilligt att starta sist och köra utom tävlan.

Robert Serwanski stod i pole före Henrik Pihl och Andreas Halbig. Racet blev en duell mellan Serwanski och Halbig som krigade om samma metrar från start till mål. Halbig vann med 0.2 sekunder! Pihl kom trea. Jörgen Jönsson körde upp sig till 24:e plats medan brodern Kenny rundade av fältet med 28:e plats. Andra racet liknade det första med en ny duell mellan Halbig och Serwanski, men den här gången var det Serwanski som avslutade bäst. Han vann med 1.2 sekunder. Henrik Eriksson kom trea. Jörgen Jönsson körde upp sig ytterligare och kom på 20:e plats. Mycket imponerande med tanke på hans ringa erfarenhet. Kenny tog 28:e platsen igen…

I Roadsport A & B-heatet stod Lars Macklin i pole före Bo Johansson och Toni Berggren. Precis som på Mantorp senast var det Kent Johansson som gav Macklin en match, men Macklin var starkast igen. Johansson kom tvåa och Hans Egonsson trea. I B-klassen vann Joachim Osbeck före Anders Eriksson och Joakim Birgersson. I andra racet blev det omkastningar i toppen. Henric Månsson vann före Kent Johansson och Kent Hellqvist. I B-klassen vann Max Lindblom före Anders Eriksson och Joakim Birgersson.

I Modsport var Joakim Granfors så överlägsen att racet nästan saknade spänning. Han har en enormt välbyggd bil som går som ett skållat troll och så är han rätt skaplig på att ratta också. Han vann första racet med åtta sekunder före Jaan Tolli och Mats Anstrin, trots att detta är Tollis hemmabana! I Modsport II gjorde Arne Parnheden comeback och vann direkt före Marcus Stålheim och Bo Johansson. I Modsport III vann Anders Edlund före Ola Åkesson och Peter Simons. Andra racet bjöd på lite mera spänning och fight, förutom att Granfors drog i från ännu mer i toppen… Han vann med 11 sekunder, men bakom honom var det tätt. Stefan Pfister kom tvåa och Sten Jarl trea, men efter protester flyttades Jarl ned ett par hack och Anstrin blev trea i stället. I Modsport II vann Parnheden igen före Stålheim med Michael Öhrström som trea. I Modsport III vann Åkesson före Simons. Gamle kämpen Ola Johansson, som gjort comeback i år, fick återigen vända hem med trasig bil. – Jag fick inte ordning på bränsletrycket och jag måste erkänna att jag nog har tappat suget att köra racing. Det är dags att lägga hjälmen på hyllan. Bilen är till salu, sa Johansson.

I heatet för RS & Clubman kom Claus Möller till start i en av Jan Brunstedts gamla fina RS-bilar, en PRC med Volvomotor. Han tog pole och vann båda racen utan problem. Bakom sig i RS-klassen hittade vi Petrarna Olsson och Eriksson som delade broderligt på pallplatserna. I Clubmanklassen hände det som vanligt desto mer. RS-föraren Peter Eriksson fick sladd i första kurvan och flera Clubmanförare tvingades veja och några stötte ihop och åkte av banan. Racet vanns av Petter Berger, som gjorde comeback på hemmabanan, före Stefan Mumm och Flemming Bendixen. Till andra racet bytte Jens Storm Nielsen och Petter Berger bilar med varandra. Berger vann i alla fall före Mumm och Bendixen.

Nu blir det en kort semester för Sportvagnsförarna för redan den 24:e juli är det race igen i Falkenberg, då ihop med den nya serien Swedish Racing League.