SPVM Inverterad logo
Sök på SPVM.se:

Sportvagnar på Velodromloppet

Det 12:e Velodromloppet i modern tid kördes i helgen på Gelleråsbanan i Karlskoga. Totalt deltog 230 bilar, men flertalet körde i den Historiska RacingCupen. Sportvagnsklasserna Roadsport och Clubman deltog (med ett par RS-bilar). Modsport tvingades tyvärr utgå då det var för få deltagare.

Ett tjugotal Roadsportbilar bjöd publiken på fin underhållning. Rutinerade Christer Almqvist har fått oväntat hårt motstånd i år. Han satte den snabbaste tiden i kvalet. I starten försökte han bromsa väldigt sent för att behålla sin ledning, men det blev för sent och han tvingades ta escaperoaden i Trösen. Debutanten Niklas Libell tog något överraskande hand om ledningen, men han pressades av Joakim Granfors. Almqvist jobbade sig upp genom fältet och lade sig i tätstriden. Libell hakade i hans huvlås och fick punktering. Detta gav Granfors en lucka och han kunde vinna racet. Granfors började året med att köra Modsport, men när klassen blev inställd hoppade han över till Roadsport istället. Almqvist kom tvåa, slagen med 15 sekunder. Anders Mårtensson kom trea. I Roadsport B ville inte Anders Eriksson vara sämre än sin flickvän Malin, som vann på Kinnekulle senast. Han förvaltade uppgiften och vann före Max Lindblom och Heikki Särg. I Roadsport C har nykomlingen Andreas Halbig redan haft flera fina dueller med fjolårsmästaren Niklas Falk, så även denna gång, men segern gick till Fredrik Westin före Falk och Halbig.

I andra racet var det samma trio i topp, men den här gången tog Granfors hand om racet redan från början. Han ledde från start till mål. Nykomlingen Libell tog andraplatsen före rutinerade Almqvist. I B lyckades Eriksson och Lindblom bli etta och tvåa igen. I C vann återigen Westin, nu före Halbig och Falk.

I Clubmanheatet tog Emil Löveryd pole, men han kom aldrig till start… Flemming Bendixen avslutade kvalet med att tappa hela nospartiet på sin bil, men han var med till start efter lite tejpande. Stefan Mumm kunde rycka ifrån övriga fältet och vinna övertygande före Bendixen och Svein Langholm som debuterade med sin helt nybyggda Bodin MK12. I RS klassen vann Sode Pedersen före Bjarne Mumm.

I andra racet snurrade Langholm i andra kurvan och blev hängande på kerbsen. Snopet fick han stå vid sidan och se racet. Bjarne Mumm tog ledningen före brodern Stefan, men i mål var det omvänd ordning. Bjarne var ensam RS-förare i andra racet. Stefan vann före Bendixen och Mikael Aagaard. Frågan är hur vanligt det är att två bröder vinner var sin klass i samma heat?

Nästa deltävling för Sportvagnarna är Svenskt Sportvagnsmeeting på Ring Knutstorp. Det brukar vara ett eldorado för sportvagnsälskarna. Många förare kör bara just den tävlingen varje år. För dem är det sommarens höjdpunkt.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

SPVM Inverterad logo
Välkommen till Sveriges äldsta racingserie för sportvagnar. Hos oss får du mycket körglädje för pengarna.
© Copyright 2024 - SPVM - All Rights Reserved
En hemsida från Bloms IT
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram