SPVM Inverterad logo
Sök på SPVM.se:

Trevlig säsongsavslutning i Falkenberg för RHK & SPVM

Lars Macklin blev årets totala mästare i SPVM.

I snart 20 år har man kört en gemensam final för Racerhistoriska Cupen och Sportvagnsmästerskapet i Falkenberg under tävlingen Falkenberg Classic. Årets upplaga bjöd på drygt 200 startande, ett härligt sensommarväder och mycket trevlig racing!

Verktygsboden Modsport

Toni Berggren ledde Verktygsboden Modsport I, men han visste att han skulle få det tufft mot hemmaföraren Samuel Johansson och hans potenta BMW. Johansson visade med eftertryck att han var ute efter titeln när han var sekunden snabbare än Berggren i kvalet, men det fanns ett orosmoln. Johansson hade hittat en oljeläcka, som de hoppades att de hade fixat till racet. Som väntat drog Johansson iväg som en avlöning direkt i starten, men efter några varv började bilen ryka. Han gick i depå och kunde konstatera att lagningen inte hade hållit. Han återslöt till racet och ”puttrade runt” bara för att ta målflagg och rädda så många poäng som möjligt. Under tiden hade Bo Johansson övertagit ledningen och han vann före Berggren och Peter Eriksson. I Verktygsboden Modsport II var det också spänning. Björn Axelsson kom till Falkenberg med flest poäng av alla i SPVM, men det blev trångt i starten där han snurrade och fick köra upp sig från sista plats. Joel Thorén var som väntat snabb på sin hemmabana och han vann före Peter Andersson. Axelsson körde upp sig och tog tredjeplatsen.

Samuel Johansson åkte hem och plockade ut motorn ur BMW´n och spenderade hela natten på att felsöka och täta oljeläckaget. Teamet kom tillbaka till banan på morgonen, utan att ha fått en blund i ögonen. De skulle bara efterdra ventilkåporna, om nu bara packningslimmet hade hunnit härda tillräckligt. Bo Johansson gjorde en kanonstart i det andra racet, men Samuel Johansson kontrade och körde om på yttern in i första kurvan. Samuel drog iväg från det övriga fältet, men redan från start syntes lite rök bakom bilen. Alla var medvetna om att det skulle kunna ryka från gammal olja, men hur skulle man kunna avgöra om det var ny eller gammal olja som förorsakade röken? Då oljedimman ökade i omfång hade arrangörerna inget annat val än att ge Samuel teknisk flagg efter sju varv. När han kom in i depån kunde man tyvärr konstatera att lagningen inte hade hållit, det var nytt läckage och säsongen var över. Men, dramatiken var inte över där. Ute på banan ledde Berggren, men han såg till sin fasa att både vattentemp och oljetemp var alarmerande höga och då var halva racet kvar! Han insåg att det fanns stor risk för haveri! Berggren slog av på tempot och hoppades kunna ta sig i mål. Bo Johansson övertog ledningen och vann före Berggren och Peter Eriksson.

Katastrof för Samuel Johansson som fick bryta med oljeläckage.

– Jag hade varit av banan på uppvärmningsvarvet och täppt igen hela fronten med gräs. Det hade varit retligt att förlora mästerskapet på en sådan grej, men å andra sidan känns det inte bra att vinna för att Samuel tvingades bryta, sa Berggren som alltså vann Modsport I, trots att han inte vann en enda tävling i år! Hans jämnhet var utslagsgivande med sex andraplatser och tre tredjeplatser. Tack vare Bo Johanssons seger i sista racet kom han upp i samma poäng som Samuel och i och med segern i sista racet fick Bo andraplatsen i mästerskapet före Samuel.

Toni Berggren vann Verktygsboden Modsport I.

I Verktygsboden Modsport II gjorde Björn Axelsson vad han kunde, han vann racet före Thorén och Andersson, men frågan var om slutpoängen skulle räcka för att vinna hela SPVM?

#66 Joel Thorén och Björn Axelsson vann var sitt race i Verktygsboden Modsport II.

Roadsport A & B + Verktygsboden Modsport III

Jerker Flink kör bara sporadiskt i SPVM med sin mäktiga Porsche 928, men när han gör det gör han det snabbt! Han tog starten från pole och ledde från start till mål före Magnus Mårtenson och Lars Macklin i Roadsport A. I Roadsport B fick Max Lindblom lite sällskap av några Miator, men han hade inget problem att ta segern före Fredrik Nordlander och Lennart Krüger. I Verktygsboden Modsport III fick vi se en mycket intressant debut i unge Rasmus Eriksson, som är son till Anders och Malin Eriksson. Han körde med stor ungdomlig entusiasm och han tampades med Mårtenson och Macklin i tätklungan av racet. Dock var han lite för het vid en omstart då han var för ivrig med att passera en varvad förare innan grönflaggen. Trots tidstillägg vann han klassen i sin premiär före Gustav Larsson och Anders Björnson.

#128 Jerker Flink tog en dubbelseger i Roadsport A med sin Porsche 928.

Flink vann även det andra racet, med unge Eriksson närmast bakom sig i mål, men tvåa i Roadsport A var Macklin, som vid poängsammanräkningen lyckades vinna det totala SPVM med en ynka poäng före Björn Axelsson! Gunnar Östlund kom trea i racet. I B vann Lindblom före Krüger och Nordlander. I Verktygsboden Modsport III vann Eriksson före Anders och Fredrik Björnson.

Rasmus Eriksson imponerade stort i sin premiär.

Roadsport C by Nankang

I Roadsport C tog David Malmberg starten från pole och han följdes närmast av Philip Winquist och Torkel Kristensson. Malmberg är alltid snabb, men Winquist hade inga problem att hänga med. Malmberg vann före Winquist och Kristensson, som visste att han inte behövde vinna, bara plocka tillräcklig med poäng för att bevaka sin ledning i mästerskapet. Malmberg vann även det andra racet, men här blev det riktigt tight bakom honom. Winquist kom tvåa före Kristensson och Petter Sångberg, alla tre gick i mål inom en sekund. Kristensson vann därmed mästerskapet före Sångberg och Malmberg.

David Malmberg tog en dubbelseger i Roadsport C by Nankang.
Topptrion i Roadsport C by Nankang fr v: David Malmberg, Torkel Kristensson och Petter Sångberg.

MX-5 Standard Cup by Apex.se

I MX-5 Standard Cup fick vi se en ny stjärna tändas. Det var unge Melvin Waern (son till Christoffer) som tog pole i sin första riktiga tävling. Waern tog starten, men passerades snart av David Stomberg. Unge Waern visade prov på stor kyla och taktiskt tänkande då han inte förivrade sig utan väntade in i det sista innan han satte in attacken mot Stomberg. Waern tog segern före Stomberg och Hans Drangel. Waern tog starten även i andra racet, men blev återigen passerad av Stomberg. Waern gjorde flera attacker mot Stomberg, men lyckades inte ta sig förbi. Det hela avgjordes då Stomberg tvingades väja av banan när han skulle köra om en varvad förare och Waern körde förbi och vann före Lars Hultman och Stomberg. Far och son Waern delade därmed på alla årets segrar och de vann klassen före Stomberg och Hultman.

#51 Melvin Waern hade en härlig kamp med #22 David Stomberg.
Melvin och Christoffer Waern vann årets MX-5 Standard Cup by Apex före David Somberg och Lars Hultman.

RS & Clubman

Jonas Jonsson stod i pole i heatet för RS & Clubman, men det blev trångt i starten och Jonsson tappade många placeringar. Kalle Bergman övertog ledningen och han vann RS-klassen enkelt före pappa Erland och Anders Dahg. Thomas Larsson vann Clubman före Daniel Holm Sipinen och Fredrik Hanström. Kalle Berggren visade samma fart även i andra racet som han vann före Bo Eliasson och pappa Erland. Jonas Jonsson slet ont med mycket understyrning hela helgen och fick aldrig upp samma fart som i kvalet. Eliasson vann RS2-mästerskapet före Jonsson och Christoffer Törnkvist. Robin Wachman vann Clubman före Larsson och Sipinen. Larsson vann Clubmanmästerskapet före Wachmann och Mats Lundkvist.

Kalle Berggren tog en dubbelseger i RS2.
Thomas Larsson vann Clubman.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se.

SPVM Inverterad logo
Välkommen till Sveriges äldsta racingserie för sportvagnar. Hos oss får du mycket körglädje för pengarna.
© Copyright 2024 - SPVM - All Rights Reserved
En hemsida från Bloms IT
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram